Yağışlar yine çiftçiyi vurdu!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, yaşanan kuraklıkların ardından yağan yağmurun yüzleri güldürdüğünü ancak bazı mahallelerde yaşanan sel nedeniyle çok sayıda çiftçinin zarar gördüğünü söyledi. Karacabey çiftçisinin, TARSİM yaptırmadığı için bu tür doğa olaylarında zararla karşı karşıya kaldığını belirten Başkan Erdem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi; “1757 Sayılı ‘Toprak ve Tarım Reformu Kanunu’ ile tarım işletmelerinin sahip oldukları küçük, parçalı ve dağınık arazileri, modern tarım işletmeciliğine göre yeniden düzenleyerek, daha az zaman, işgücü ve sermaye kullanımı sağlamak, üretim faktörlerinden en iyi biçimde yararlanarak tarımsal üretimi ve tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve kırsal kesimdeki nüfusun hayat standartlarını yükseltilmesi amaçlanmıştır. Ancak bu kanun ile birçok çiftçimiz de mağdur duruma düşmüştür. Parçalı arazilerin işlenilip sistemde beyan edilememesi beraberinde birçok sorunu da getirmiştir. Sorunların başında arazilerin ÇKS’de belirtilmediğinden dolayı TARSİM yaptırılamamaktadır. Bu durum sonunda ise yaşanılan yağış veya don gibi doğal afetlerde ürünler hasar görmekte ve çiftçilerimiz de büyük kayıplar yaşamaktadır. Son günlerde ilçemizde ve civar mahallelerimizde yoğun yağış meydana gelmiştir. Barajlarda istenen su seviyesi yakalanırken, yaşanan kuraklıkların ardından bu yılki yağışlar yüzleri güldürmüştür. Ancak Karacabey’de bazı mahallelerimizde yaşanan sel nedeniyle de çok sayıda çiftçimiz zarar görmüştür. Çiftçilerimiz arazi toplulaştırma kanunu ile birçok zorlukla karşılaşarak, sisteme beyan ettiremedikleri arazileri doğal olarak sigorta da yaptıramamaktadırlar. Herhangi bir doğal afet ile karşılaşıldığında doğacak olan zararlarını temin edememektedirler. Bu gerçekle ülke olarak yüzleşmemiz gerekiyor. Bu konuyla ilgili mahalle muhtarı ve azaların da yetkilendirilmesi ile %90 başarılı olacağını düşünüyoruz”

13.06.2017