Yağmur ve dolu çiftçiyi vurdu

Karacabey’de etkili olan sağanak yağmur nedeniyle Bakırköy, Ova Hamidiye ve Ovaesemen’de başta domates ve karpuz olmak üzere çok sayıda ürün zarar gördü. Tarlada ekili olan ve hasat zamanı gelen birçok ekili karpuz ceviz büyüklüğünde yağan dolularla ortadan ikiye ayrıldı. Domateslerin ve diğer ekili ürünlerin çiçekleri ve yaprakları dallarından ayrıldı. Bakırköy’de 45 dakikada metrekareye 69, Ova Hamidiye ve Ovaesemen’e ise 49 kilogram yağmur ve dolu yağdı. Bakırköy’ün ekili olan yüzde 50’si helak oldu. Karacabey’de dün sabah saatlerinde aniden bastıran sağanak yağmur ve dolu ekili tarım arazilerine zarar verdi. Tarlaların sular altında kaldığını ifade eden Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Şiddetli yağmur ve dolu, başta domates, karpuz, kavun, biber ve mısır olmak üzere meyve ve sebzelere de çok zarar verdi. Tarlalar hem sular altında kaldı hem de ürünlerin yaprakları ve çiçekleri döküldü. Zarar tespiti için çalışma yapacağız” dedi. Yağmur sonrası Ziraat Odası yöneticileri ile birlikte hasar tespiti için köyleri gezdiklerini ifade eden Oda Başkanı Erhan Erdem, Bakırköy, Ova Hamidiye ve Ovaesemen’in felaketten en fazla etkilenen bölge olduğunu söyledi. 2014 yılındaki sel felaketinin ardından gördüğü en büyük zararlardan biri olduğuna vurgu yapan Başkan Erdem, tarlalarda ekili olan ve hasat için bekleyen karpuzların adeta dolunun etkisi ile ortadan ikiye ayrıldığını belirtti. Bakırköy’e 45 dakika içerisinde metrekareye 69 kilogram, Ova Hamidiye ve Ovaesemen’e de 49 kilogram yağmur ve dolu düştüğünü söyleyen Erhan Erdem, gördüğü manzaranın içler acısı olduğunun altını çizdi. Bakırköy’ün yüzde 50 ekili alanı felaketle karşı karşıya kaldı. Hasar tespiti için gittikleri bölgelerde İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini de gördüklerini belirten Erdem, “Cemer Erken’i ve personelini kutluyorum. Gittiğimiz her bölgede İlçe Tarım Müdürlüğü ekiplerini hasar tespiti yaparken gördük. Bu yaşanan olay nedeniyle ilçe çiftçilerimizin acılarını paylaşıyorum. Bizler de Ziraat Odası olarak elimizden geleni yapma gayreti içerisindeyiz. Bizler de gözlemediklerimizi İl ve İlçe Tarım Müdürlüğü haricinde Bursa Milletvekilleri ile de paylaştık. Karacabeyli çiftçilerimiz için mücadele vermeye çalışıyoruz. Ziraat Odası başkanlığı görevine geldiğimden beri sürekli söylediğim bir şey var; miraslı yerler nedeniyle çiftçilerimiz ÇKS yaptıramıyor. Dolayısıyla da böyle bir afetle karşı karşıya kaldığında TARSİM’den yararlanamıyor. Bu konunun önemine bir kez daha vurgu yapmak ve dikkat çekmek istiyorum. Zarar gören çiftçilerimizin TARSİM kapsamındaymış gibi yardım almaları için gerekli girişimleri başlatacağız. Zarar gören çiftçilerimizin TARSİM kapsamında olmasa bile Karacabey’in gerçek zarar bilançosunu çıkartmak için İlçe Tarım Müdürlüğü’ne giderek müracaat etmelerini istiyorum. Yağmur ve dolu felaketinden zarar gören Bakırköy, Ova Hamidiye ve Ovaesemenli çiftçilerimiz haricinde Mustafakemalpaşalı üretici dostlarımıza de geçmiş olsun diyorum. Allah bir daha böyle vahim tablo ile bizleri karşılaştırmasın.

19.07.2017